UTS Van der Geest: Al 95 jaar “Jongens van de gestampte pot”

UTS heeft wat te vieren. Want het samenwerkingsverband van zelfstandige verhuisbedrijven bestaat 30 jaar. Maar de oorsprong van de afzonderlijke vestigingen ligt veel verder terug in de tijd. UTS Van der Geest viert in juli 2021 bijvoorbeeld haar 95-jarig bestaan. En sommige vestigingen zijn nóg ouder:

UTS_vestigingen_tijdspad

Het ontstaan van UTS van der Geest

Eerder schreven we al over het ontstaan van UTS Nederland. Nu vroegen we Richard van der Geest naar het ontstaan van zijn bedrijf. “Samen met mijn broer Robin ben ik de vierde generatie Van der Geest die leiding geeft aan UTS Van der Geest. Het bedrijf werd in 1926 opgericht door mijn overgrootvader Koos (Jacobus) van der Geest, onder de naam J.P. van der Geest en Zonen. Die zonen waren Tinus, Jan en Charles. In 1972 kwamen de zonen van Charles in de zaak: Koos, Charles junior en Hans. Charles senior is mijn opa en hij trad in 1976 terug. Eind jaren negentig verlieten mijn ooms Koos en Charles junior kort achter elkaar het bedrijf. Mijn vader (Hans) heeft het bedrijf J.P. van der Geest en Zonen toen nog een paar jaar alleen geleid, maar in 1999 heeft hij het verkocht aan hetzelfde bedrijf dat intussen ook eigenaar was van Abbink verhuizingen. Vanaf dat moment heette het bedrijf UTS Van der Geest verhuizingen. Onze verhuiswagens kregen de kenmerkende witte kleur, onze verhuizers de kenmerkende signaalrode kleding. Inmiddels is het bedrijf weer in eigendom van de familie Van der Geest: Richard en Robin.

De verhuismarkt is veranderd

De verhuismarkt is sterk veranderd. Vroeger werden mensen nog met paard en wagen verhuisd. Mijn overgrootvader investeerde al snel in verhuiswagens. Hij had feeling met het vak en groeide al snel uit tot een alom bekende Haagse verhuisonderneming. Naast het verhuizen van particulieren werden er ook bedrijven verhuisd. Het werk in de verhuismarkt was redelijk verdeeld, iedereen had zijn deel. Dat veranderde, er werd meer geclusterd en verhuizingen werden aanbesteed. Er kwamen Europese aanbestedingen. De belangen zijn groter geworden en contracten worden voor langere tijd vastgelegd. Dat betekent dat je een gezonde mix moet zien te vinden tussen verhuizingen van multinationals of instanties enerzijds en MKB-bedrijven of instellingen anderzijds. Onze kracht is dat we hebben kunnen mee-veranderen en op een natuurlijke manier, met ambitie, de juiste balans hebben kunnen vinden.

De uitvoering is ook veranderd

Qua uitvoering is er ook veel veranderd. De houten kisten hebben plaats gemaakt voor lichte en hanteerbare verhuisdozen en crates (meter bakken), we hebben tilliften en rollend materieel. Momenteel zitten we in een transitieperiode.

De oude verhuiswagens maken plaats voor elektrische verhuiswagens of rijden op waterstof. Daar zijn flinke investeringen mee gemoeid, die veelal met onze ‘handjes’ terugverdiend moeten worden.

Mensen maken het verschil

Ondanks alle nieuwe technieken, blijft verhuizen voorlopig nog mensenwerk. Verhuizen is één van de oudste beroepen ter wereld en mensen maken daarin het verschil. Voor een dienstverlenend bedrijf als het onze, zijn onze medewerkers bepalend voor het succes. Daar zijn we dan ook zuinig op. Verhuizen is, niettegenstaande de hulpmiddelen, fysiek nog altijd zeer belastend. Daarom is het belangrijk dat onze medewerkers de juiste middelen ter beschikking krijgen en plezier hebben met hun team. Ze rijden ’s-ochtends de poort uit en zijn dan ‘eigen baas’. De kwaliteit van hun dienstverlening maakt of je klanten tevreden zijn en bij je terugkomen. Het zijn ‘jongens van de gestampte pot’. Ze stropen de mouwen op en gaan aan het werk, maar steken hun mening niet onder stoelen of banken. Ik vind dat leuk en ben er dagelijks mee bezig. Je moet er wel feeling mee hebben. De kwaliteit van ons bedrijf komt door onze mensen en daar zijn we trots op!

Geen dag hetzelfde

Voor onze verhuizers is geen dag hetzelfde. Ze verhuizen particulieren, nationaal en internationaal, grote en kleine bedrijven, zorginstellingen en kantoren. Een bijzonder verhaal uit de oude doos, is de brand op paleis Noordeinde in Den Haag. Toen hier op 18 mei 1948 brand uitbrak, heeft Van der Geest in de daarop volgende weken veel inventaris verhuisd, zodat het paleis gerenoveerd kon worden. Sindsdien zijn we niet meer weggeweest en verzorgen we tot op de dag van vandaag nog steeds de verhuizingen voor de familie en op de paleizen.

Klanten keren terug bij UTS

Onze mensen leveren kwaliteit aan onze klanten. Wij zijn vakkundig, betrouwbaar en flexibel. We denken met de klant mee en zoeken altijd naar oplossingen. Het voordeel van UTS en ons landelijke netwerk is dat we samen sterk staan. We zijn allemaal uit hetzelfde hout gesneden. Daardoor kunnen we snel schakelen, we hoeven niet vast te leggen wat er geregeld moet worden. We kennen de procedures, dat maakt ons slagvaardig. Doordat we dezelfde kwaliteit nastreven en dezelfde werkwijze hebben, kunnen we overal samenwerken. Dat wekt vertrouwen. Klanten die eerder in het noorden, oosten of zuiden van Nederland door UTS zijn verhuisd, willen in het westen ook door UTS verhuisd worden.

Op naar de 100

Een ander voordeel van de samenwerking binnen UTS is dat we elkaar opstuwen, we houden elkaar scherp. Deze maand bestaat UTS Van der Geest 95 jaar. Als 4e generatie ben ik trots om samen met mijn broer actief te zijn in dit prachtige familiebedrijf. Samen met UTS ga ik in vertrouwen de toekomst tegemoet. Op naar de 100!”

Neem contact op