30 jaar UTS

Een gesprek met Theo Bernardt,
één van de oprichters van UTS Nederland.

In juni 2021, op 75-jarige leeftijd, stopt hij echt: Theo Bernardt. Hij was tot zijn 60e eigenaar van UTS Elsloo, waar nu zijn zoon David de scepter zwaait. Theo bleef wel werken bij UTS, al was het ‘nog maar’ 2 dagen in de week. We blikken met hem terug op het ontstaan van UTS, waarvan hij in 1991 één van de oprichters was.

Globalisering
“In de jaren 70 zag Rob Seijerling van Transpack al dat globalisering de verhuiswereld zou veranderen. Transpack vertegenwoordigde toen al enkele Amerikaanse verhuisbedrijven, dus Rob maakte het van dichtbij mee. Ik was in 1972 van Bussum naar Maastricht verhuisd en Rob vroeg me of ik in opdracht van hem de verhuizingen van Amerikaanse militairen in de regio Zuid-Limburg wilde verzorgen.

Veranderende markt
Verhuizingen werden voorheen lokaal geregeld. Zo werden de verhuizingen van rechtbank medewerkers, douane of leraren wel door het Bureau Controle Rijksverhuizingen gecontroleerd, maar de uitvoering lag bij lokale verhuizers. Onze visie was dat dit zou gaan veranderen. Dat de verhuizingen van alle Nederlandse ambtenaren voortaan zouden worden aanbesteed. En dat hetzelfde zou gebeuren met de (buitenlandse) militaire verhuizingen. Dat zou betekenen dat we rechtstreeks zaken moesten gaan doen met het ministerie van Defensie, de belastingdienst, NS, universiteiten, rechtbanken, ziekenhuizen … Om te kunnen concurreren moesten we dus een grote speler worden. Onze visie kwam uit.

Sessies
Rob organiseerde brainstormsessie waar hij mij en vele andere verhuizers in Nederland – hij wilde landelijke dekking bereiken – voor uitnodigde. Hij vroeg ons om mee te denken in een samenwerkingsstrategie, waarmee we die landelijke dekking voor verhuizingen konden realiseren. Het uiteindelijke doel was om dekking te krijgen binnen heel Europa.

Samenwerking Nederland
Uiteindelijk is Rob met 8 man een samenwerking gestart: Van Daal, Bongers, Batenburg, Van Hoek, Grijpma, Egeraat, Abbink en Bernardt. Een naam hadden we toen nog niet.

UTS Duitsland en Nederland
Rob werkte internationaal samen met Amerikaanse verhuisbedrijven, maar deed ook al zaken met een groep Duitse verhuizers. Deze groep bestond uit 23 verhuisbedrijven die zich hadden verenigd. Het bedrijf heette Umzug Transport Systemen: UTS. Omdat het doel was om Europese dekking voor verhuizingen te krijgen, hebben wij de naam UTS overgenomen. Ook hebben we onze auto’s allemaal wit laten spuiten en zijn we de kenmerkende rode kleding gaan dragen.

UTS International
Later hebben we de dekking kunnen uitbreiden naar Engeland, Frankrijk en Scandinavië en is hier uiteindelijk UTS International uit ontstaan.

Meerwaarde voor deelname
Behalve dat UTS kan deelnemen aan grote tenders, heeft de samenwerking nog andere voordelen. Door de uniforme werkwijze hoeven er minder verhuizers op de auto te zitten. Zij krijgen namelijk op de plaats van bestemming hulp van andere vestigingen. Omdat het vakmensen zijn die er allemaal hetzelfde uitzien en op dezelfde manier werken, verloopt deze samenwerking gesmeerd. Ook is het nu mogelijk om ergens met een volle lading heen te rijden en voor een collega verhuisbedrijf een lading mee terug te nemen. Het inzetten van mensen en middelen is veel efficiënter en dus goedkoper geworden.

De kracht van UTS
Toch zit de kracht van UTS in de mensen. Ze zijn bereid tot samenwerking en lossen vraagstukken ook samen op. Door elkaar wat te gunnen, kom je samen verder. Die samenwerking sijpelt ook door naar de werkvloer. Verhuizers van andere vestigingen leren elkaar kennen en wisselen ervaringen uit. Op de vraag uit de enquête “hoe bent u bij UTS terecht gekomen” blijkt het merendeel van de klanten ons te kennen van vorige verhuizingen. De kwaliteit van de dienstverlening van UTS is erg hoog en daarmee ook de klantentrouw. Tegenwoordig kunnen de planners bij elkaar in de planning kijken en lopen verhuizers met een IPad rond om direct informatie te raadplegen of te verzenden. Die voortdurende aanpassing is een andere kracht van UTS.”

Hartelijk dank Theo voor alles wat je voor UTS hebt gedaan.
Wij wensen je een fijne 75e verjaardag toe!
Dat je nog lang van je welverdiende pensioen mag genieten.

Neem contact op