Smartmile en UTS zorgen samen voor duurzame logistiek met pakketautomaten

In 21 filialen van supermarkt Lidl zijn ze al te zien: de pakketautomaten van Smartmile. UTS is installatiepartner van Smartmile. Wij zorgen voor de logistiek, montage en installatie van de pakketautomaten, die we ook uitvoerig testen. De pakketautomaten zijn na de installatie dan ook direct gebruiksklaar.

Wat zijn pakketautomaten?

Pakketautomaten zijn onbemande servicepunten waarmee consumenten eenvoudig hun pakketten kunnen ophalen, terugsturen en verzenden vanuit één locatie. De pakketautomaten van Smartmile zijn uniek omdat het een open netwerk betreft. Dit betekent dat de pakketautomaten beschikbaar zijn voor alle koeriers, retailers en consumenten waardoor bezorging centraliseert en verduurzaamt. Even boodschappen doen en meteen je pakketje ophalen dus. Handig!
Na Finland is Smartmile nu ook in Nederland bezig een open en gedeelde infrastructuur op te zetten en een groene en efficiënte bezorgervaring te creëren.

Smartmile Enabled
Door de Smartmile software transformeert een standaard pakketautomaat tot een open platform voor duurzame innovatie. De software van Smartmile is hardware- en koerier onafhankelijk. Hierdoor is het bedrijf in staat de vraag van consument, retailer en koerier te beantwoorden en de industrie in zijn geheel te verduurzamen. De volledige onafhankelijkheid maakt Smartmile dan ook uniek.

Gebruiksgemak
De onbemande pakketautomaten zorgen voor veel gebruiksgemak. Consumenten ontvangen of versturen een pakket in enkele klikken, hoeven niet meer thuis te wachten op hun pakket en kunnen zelf kiezen wanneer ze een pakket willen ontvangen of versturen. Ze hoeven niet te wachten op een medewerker bij de balie en kunnen het ophalen of retourneren van een pakket handig combineren met boodschappen doen. Dat bespaart mensen tijd en ergernis. De pakketautomaten worden overigens niet alleen binnen geplaatst; er zijn ook outdoor pakketautomaten, die 24 uur per dag toegankelijk zijn.

CO2 reductie
Voor het milieu is het Smartmile platform ook een hele verbetering. In de totale logistieke keten is de ‘last mile’ vaak een lastige. In de ‘last mile’ rijden pakketvervoerders allemaal tegelijk naar vele thuisadressen en servicepunten. Dit is niet efficiënt, het kost veel tijd en geld. Bovendien zorgen al die gereden kilometers voor veel CO2 uitstoot. Duurzaamheid is dan ook wat Smartmile met haar missie nastreeft: “We exist to open doors to a sustainable world, one delivery at a time”. De reductie van CO2 is voor Smartmile, evenals voor UTS, een belangrijk speerpunt. Meer weten over wat Smartmile in duurzaamheid doet? Klik hier.

Beschikbaar voor alle koeriers
Voor koeriers biedt een open netwerk van pakketautomaten veel voordelen zoals het vergroten van de capaciteit met volledige flexibiliteit. Ze optimaliseren de bezorging doordat ze veel pakketten op één plek kunnen bezorgen. Koeriers hoeven niet meer aan te bellen en te wachten, om er dan achter te komen dat er niemand thuis is. Ze hoeven geen notitie meer achter te laten en ook geen pakketten bij de buren te droppen. De pakketautomaten zijn toegankelijk voor alle pakketvervoerders. DHL levert al in de pakketautomaten en op korte termijn zullen ook andere pakketvervoerders gebruik gaan maken van het Smartmile platform.

Aantrekkelijk voor retailers
In Nederland heeft Smartmile pakketautomaten laten plaatsen bij diverse filialen van Lidl, maar ook voor andere retailers is het aantrekkelijk om een pakketautomaat in huis te hebben. Het biedt een extra service aan klanten en zorgt voor meer instore traffic. Door het open netwerk van Smartmile kunnen alle koeriers worden aangesloten wat het aantal winkelbezoeken verder doet toenemen.

Mochten de winkels al een pakketservice hebben, dan zal die met de komst van een pakketautomaat volledig geautomatiseerd worden. Dat betekent dat de medewerkers zich weer volledig op hun kerntaak kunnen richten.

Tevreden
Smartmile is erg tevreden over UTS als installatiepartner. Als het aan Smartmile ligt, zullen er binnenkort door het hele land pakketautomaten operationeel zijn. Samen met UTS gaat dat zeker lukken!

Neem contact op